Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Αντισύλληψη



Στόχος κάθε γυναίκας είναι να διαλέξει τη μέθοδο που δε θα τη στερήσει την ευχαρίστηση του σεξ, θα την προφυλάξει από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, θα μπορεί να την εφαρμόσει εύκολα και φυσικά θα της προκαλέσει τις λιγότερες επιπλοκές.
Παρακάτω έχουμε συλλέξει για σένα πληροφορίες για την κάθε μέθοδο έτσι ώστε να μπορέσεις αυτή που πραγματικά σου ταιριάζει.....

  • Χάπι

Τα αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν ορμόνες που εμποδίζουν τη σύλληψη σταματώντας την ωορρηξία και δρώντας τόσο στο ενδομήτριο όσο και στην τραχηλική βλέννα. Μπορείς να το πάρεις εάν είσαι νέα, εάν δεν καπνίζεις, είσαι μονογαμική, υγιής, με συχνές ερωτικές επαφές, εάν έχεις άστατο κύκλο, πονάς τις δύσκολες μέρες. Μπορεί να φτιάξει τον κύκλο σου αφού βοηθά στην αντιμετώπιση ορμονικών προβλημάτων όπως είναι η έντονη τριχοφυϊα και η ακμή.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το αντισυλληπτικό χάπι δεν σε προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Δεν μπορείς να το πάρεις εάν είσαι πάνω από 30 ετών και εάν καπνίζεις γιατί υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων και θρομβώσεων.
Φυσικά πριν το πάρεις θα πρέπει να συμβουλευτείς τον γυναικολόγο σου. Αυτός γνωρίζει το ιστορικό σου και ξέρει τι να σου προτείνει και πως να το χρησιμοποιήσεις όπως επίσης και για τυχόν επιπλοκές. Μπορεί στην αρχή να σου δημιουργήσει ναυτία, ζαλάδες, εκνευρισμό, ένα σχετικό πρήξιμο κτλ. Αυτά όμως είναι παροδικά και όχι ανησυχητικά.
Συνήθως το παίρνεις την πρώτη ημέρα της περιόδου και για 21 ημέρες την ίδια ώρα κάθε μέρα, καλύτερα το βράδυ. Έπειτα αφήνεις να περάσουν 7 ημέρες και την όγδοη ξαναρχίζεις όπως πριν.
Η αποτελεσματικότητά του κρίνεται από το πόσο συνεπής και προσεκτική είσαι και μπορεί να φτάσει και το 100% όσον αφορά την αντισύλληψη.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν αποφασίσεις ότι θέλεις να μείνεις έγκυος θα πρέπει να συμβουλευτείς πρώτα τον γυναικολόγο σου για το πότε πρέπει να το σταματήσεις και για το πόσο χρονικό διάστημα απαιτείται μέχρι να ξεκινήσεις προσπάθειες.

  • Προφυλακτικό

Το προφυλακτικό είναι μια λεπτή μεμβράνη φτιαγμένη από καουτσούκ ή άλλο ελαστικό και χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον άντρα κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Είναι απλή και φθηνή μέθοδος αντισύλληψης, προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις πρόωρης εκσπερμάτισης. Είναι το μόνο που μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματικό και κάποιες τυχόν αποτυχίες οφείλονται σε κατασκευαστικά μειονεκτήματα ή σε λάθος εφαρμογή. Μπορεί επίσης να σου προκαλέσει κάποια αλλεργία ή στον σύντροφό σου οπότε μπορείς να αλλάξεις τύπο προφυλακτικού.
  • Σπιράλ

Είναι μια μικρή συσκευή φτιαγμένη από μαλακό πλαστικό συχνά σε συνδυασμό και με μέταλλο το οποίο το τοποθετεί στη μήτρα ο γυναικολόγος. Εκεί μπορεί να μείνει για 2-3 χρόνια και το αφαιρεί πάλι ο γιατρός. Ουσιαστικά το σπιράλ βρίσκεται εκεί για να εμποδίσει το γονιμοποιημένο ωάριο να μπει στην μήτρα και να αναπτυχθεί.
Το μειονέκτημά του είναι ότι μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονές, αιμορραγίες μεταξύ των περιόδων, να οδηγήσει σε εξωμύτρια κύηση. Εάν έχεις τραχηλίτιδα ή ιστορικό εξωμύτριων κυήσεων καλό θα ήταν να μην το χρησιμοποιήσεις.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το σπιράλ είναι η μέθοδος αντισύλληψης που συνήθως επιλέγεται από γυναίκες που έχουν ήδη γεννήσει.
  •  Κολπικό διάφραγμα

Είναι μια πολύ λεπτή στρογγυλή μεμβράνη φτιαγμένη από καουτσούκ που μπορείς να την τοποθετήσεις μόνη σου στον κόλπο σου λίγο πριν την σεξουαλική επαφή. Ουσιαστικά αυτό εμποδίζει την άνοδο του σπέρματος στη μήτρα και συχνά χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με σπερματοκτόνα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να μείνεις στην θέση του για τουλάχιστον 6 ώρες μετά το τέλος της επαφής αλλά να αφαιρεθεί πριν περάσουν 24 ώρες.
Το δύσκολο σε αυτό είναι το να διαλέξεις το κατάλληλο μέγεθος και να το τοποθετήσεις σωστά για αυτό συνήθως δεν είναι και τόσο αποτελεσματικό.
  • Σπερματοκτόνες ουσίες

Πρόκειται για κρέμες, υπόθετα που περιέχουν χημικές ουσίες που καταστρέφουν τα σπερματοζωάρια. Τις ουσίες αυτές τις βάζεις στον κόλπο σου δέκα λεπτά με μισή ωρίτσα πριν τη σεξουαλική επαφή. Η αποτελεσματικότητα όμως των περισσοτέρων μειώνεται σημαντικά μετά από μισή ώρα οπότε έαν η επαφή καθυστερήσει πρέπει να χρησιμοποιήσεις νέο σπερματοκτόνο. Προσοχή στις αλλεργίες που μπορεί να προκληθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου