Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Τροφές και Υγεία

Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν " νους υγιής εν σώματι υγιεί " και πράγματι όλος ο θαυμάσιος ελληνικός πολιτισμός, η ζωτικότητα των προγόνων μας οφείλεται στην σωστή διατροφή τους, την οποία έπαιρναν τόσο από το φυτικό όσο και από το ζωικό βασίλειο. Γνώριζαν καλά ότι τόσο η υπερβολική ποσότητα όσο και η μεγάλη στέρηση είχαν άσχημες επιπτώσεις στην υγεία.


Η διατήρηση της υγείας και η πρόληψη ασθενειών κατά το δυνατό,  εξαρτάται βεβαίως και από άλλα μέσα υγιεινής κυριώς όμως από την καλή και υγιεινή διατροφή του ατόμου.

Η υγιεινή διατροφή εξαρτάται από την ποσότητα και τη σύνθεσή της. Πρέπει να περιέχει όλα τα συστατικά, βιταμίνες, υδατάνθρακες, λευκώματ κτλ. που είναι απαραίτητα για την κανονική ανάπτυξη του ατόμου αναλόγως του φύλου, την αντικατάσταση των κυττάρων που φθείρονται αναλόγως της ηλικίας, για την παραγωγή θερμότητας, όσης έχει ανάγκη το σώμα και τέλος για όλες τις οργανικές λειτουργίες του.

Η υγιεινή διατροφή έχει σχέση με την οικονομία. Ο άνθρωπος που διατρέφεται καλά εργάζεται αποδοτικότερα και συντελεί επομένως στην αύξηση της παραγωγής. Έχει ψυχική και σωματική αντοχή. Έχει όλα τα γνωρίσματα του υγειούς ανθρώπου, σφιχτοδεμένο σώμα με κανονικό ύψος και βάρος ανάλογα βέβαια με το φύλο και την ηλικία, γερά δόντια, και λαμπερά μάτια, γερό νευρικό σύστημα, όρεξη και πολλά άλλα. Δεν κουράζεται και δεν αποθαρρύνεται εύκολα, αντιμετωπίζει δε κάθε δύσκολη περίπτωση με λογική και σύνεση.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή στις τροφές και ιδιαίτερα για τις ωμές τροφές, σαλάτες, φρούτα γιατί η σκόνη, ιδίως η οργανική, οι μύγες αλλά και τα χέρια των ασθενών μπορούν να τις μολύνουν.Οι τροφές μολύνονται και κατά το μαγείρεμα, όταν το νερό είναι μολυσμένο ή τα σκεύη δεν καθαρίζονται καλά. Εάν μια τροφή έχει μολυνθεί πριν το μαγείρεμα, συχνά το μαγείρεμα καταστρέφει τους μικροοργανισμούς και επομένως η τροφή μπορεί να καταναλωθεί.
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου