Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012

1η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDSΗ 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

To AIDS είναι η πιο φονική ασθένεια στον κόσμο και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 25 εκατομμύρια ανθρώπους από το 1981, όταν και ταυτοποιήθηκε. Το ακρωνύμιο AIDS προέρχεται από τις εξής λέξεις: Acquired Immune Deficiency Syndrome – Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας.
Σύμφωνα με τις εγκυρότερες επιστημονικές θεωρίες, ο ιός άρχισε να διαδίδεται σε όλη την Αφρικανική ήπειρο την δεκαετία του ‘60 και μέσα στην δεκαετία του ’70 παρατηρήθηκαν τα πρώτα κρούσματα και σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο. Το πρώτο πλήρως εξακριβωμένο και υπό επιστημονικές μελέτες κρούσμα, εντοπίστηκε στις Η.Π.Α τον Δεκέμβριο του 1981. Το γεγονός ότι οι πρώτοι οροθετικοί ήταν ομοφυλόφιλοι οδήγησε στο λαθεμένο χαρακτηρισμό της ως νόσος των ομοφυλοφίλων. Σήμερα είναι γνωστό ότι η ασθένεια δεν κάνει διακρίσεις σε σχέση με το φύλο, την ηλικία ή την σεξουαλική προτίμηση.

Ο HIV προσβάλλει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος οδηγώντας σε σταδιακή κατάρρευση της άμυνας του οργανισμού απέναντι στις ασθένειες. Το AIDS αναφέρεται στα πιο προχωρημένα στάδια του συνδρόμου και χαρακτηρίζεται από 20 ευκαιριακές λοιμώξεις και καρκίνους. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της ασθένειας. Γι αυτό εναπόκεινται σε εμάς να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, θέτοντας σε εφαρμογή τους βασικούς κανόνες σεξουαλικής υγείας. Σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση των μολύνσεων από το AIDS, αλλά και πολλών άλλων ασθενειών που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή αποτελεί το προφυλακτικό.

Τα στατιστικά σοκάρουν:

Περισσότερα από 2 εκατομμύρια παιδιά ζουν με το AIDS. Τα περισσότερα ζουν στην Αφρική και μολύνθηκαν από τις μητέρες τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

Περίπου 1000 παιδιά την ημέρα μολύνονται με τον HIV.

2 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως χάνουν τη ζωή τους από το AIDS.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ:

 

* Χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό κατά τη διάρκεια του sex. Συνδιάστε την απόλαυση με την ασφάλεια...

* Κάνετε την εξέταση (και αντιστοίχως τη θεραπεία) για σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου και του HIV 

*Αποφύγετε τη χρήση ενέσιμων ναρκωτικών ουσιών, αλλά αν δεν λάβετε αυτό το μέτρο, χρησιμοποιείτε πάντα νέες βελόνες και σύριγγες μίας χρήσης 

*Διασφαλίστε ότι αν χρειαστείτε αίμα ή παράγωγα αίματος, αυτά έχουν ελεγχθεί για HIV.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου