Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Καρκίνος του στήθος. Καθησύχασε τους φόβους σου!



Ακόμη κι αν ανήκεις στην μειοψηφία των γυναικών που ψηλαφίζουν μόνες τους το στήθος τους, προφανώς το κάνεις μηχανικά και απρόθυμα επειδή νιώθεις υποχρεωμένη να το κάνεις. Προσπάθησε όμως να σκεφτείς πως θα ένιωθες αν ξαφνικά εντόπιζες κάτι. Το πιο πιθανό είναι ότι θα σου κοβόταν η αναπνοή από τον τρόμο.

Όταν εντοπίσεις έναν όγκο προσπάθησε να διατηρήσεις την ψυχική σου ισορροπία.
- Μην ξεχνάς ότι το στήθος των νεαρών γυναικών περιέχει ογκίδια λόγω των γαλακτοφόρων πόρων από όπου εκκρίνεται το γάλα, αλλά και άλλων οργάνων που υποβοηθούν το θηλασμό. Ακριβώς πριν την περίοδο, οι ορμόνες σου βρίσκονται στο ψηλότερο μηνιαίο επίπεδο, με αποτέλεσμα το στήθος σου να παρουσιάζει ευαισθησία. Είναι καλύτερα να κάνεις την αυτοεξέταση 7 ημέρες μετά την περίοδο.
-Έλεγξε τη συμμετρία του στήθους σου. Συνήθως ο ένας μαστός είναι ίδιος με τον άλλο. Αν ψηλαφίσεις κάτι ύποπτο στον ένα και εντοπίσεις κάτι αντίστοιχο στον άλλο τότε μην ανησυχείς γιατί θα πρόκειται για κάποια φυσιολογική ανατομική λεπτομέρεια.
- Εάν δεν μπορείς να καταλάβεις και ανησυχείς κλείσε ένα ραντεβού με τον γιατρό σου. Αυτός με την σειρά του θα σου κάνει υπερηχογράφημα ή μαστογραφία ώστε να εξετάσει τους μαστούς σου.
Αν έχει αμφιβολίες για κάτι θα σου προτείνει να κάνεις βιοψία προκειμένου να εξεταστούν τα κύτταρα του όγκου. Εάν όμως ο γιατρός σου δεν θορυβηθεί με όποια τυχόν ανακάλυψή σου μην παραξενευτείς. Μόνο το 5% των γυναικών κάτω των σαράντα ετών εμφανίζουν καρκίνο του μαστού. Για αυτό το λόγο οι γιατροί δεν ανησυχούν ιδιαίτερα όταν μια εικοσάχρονη ή τριαντάχρονη γυναίκα τους αναφέρει κάτι ύποπτο. Η πιο πιθανή αντίδραση του γιατρού σου θα είναι να σε καθησυχάσει και να σου ζητήσει να σε ξαναδεί μετά από ένα εξάμηνο.

Παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες να προσβληθείς από την ασθένεια και πρέπει να τους προσέχεις:
1. Ιστορικό καρκίνου του μαστού στην οικογένεια. Εάν η μαμά, η γιαγιά σου είχαν καρκίνου του μαστού η πιθανότητα να προσβληθείς κι εσύ είναι 4 φορές μεγαλύτερη απ' ότι στις γυναίκες που δεν έχουν τέτοιο ιστορικό.
2. Δεν γυμνάζεσαι τακτικά. Η γυμναστική μειώνει τις πιθανότητες να πάθεις καρκίνο του μαστού γιατί μειώνει τα επίπεδα των οιστρογόνων.
3. Περίοδος για πρώτη φορά πριν τα έντεκα χρόνια σου. Ο καρκίνος προκαλείται από τα οιστρογόνα που αυξάνονται αμέσως μετά την περίοδο. Οπότε είναι πιο μεγάλος κίνδυνος αν παράγεις οιστρογόνα περισσότερα χρόνια.
4. Πίνεις περισσότερα από ένα οινοπνευματώδη ποτά. Η πιθανότητα αυξάνεται γιατί όπως λένε και οι γιατροί το οινόπνευμα αυξάνει τα οιστρογόνα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ζήτησε από τον γιατρό σου να σε ενημερώσει προληπτικά επι του θέματος. Θα σου εξηγήσει τα πάντα, για τα πιο συνηθισμένα ογκίδια που μπορεί να εμφανιστούν στο στήθος μιας γυναίκας από το ήπιο ως το πιο σοβαρό όπως επίσης και τους τρόπους αντιμετώπισης.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μην ακούς ό,τι σου λένε οι γύρω σου, φίλοι, γνωστοί. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να αγχωθείς χωρίς λόγο. Οι πληροφορίες τους είναι συνήθως ελλειπείς και ότι έχουν ακούσει και εκείνοι από άλλους. Ακόμη και εάν κάποιος έχει περάσει κάτι παρόμοιο, θυμήσου ότι δεν είναι ίδιες όλες οι περιπτώσεις και φυσικά εξαρτάται από την κράση του κάθε ανθρώπου και την φυσική του κατάσταση. Κανείς λοιπόν δεν ξέρει καλύτερα από τον γιατρό σου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου