Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Τί όνειρα βλέπει το παιδάκι μου?


Έχει πλέον αποδειχθεί ότι το παιδί ονειρεύεται από την εμβρυακή του ηλικία. Την εποχή που βρίσκεται στην κοιλιά της μαμάς του ονειρεύεται πολύ και τα όνειρά του ακολουθούν τους ρυθμούς των ονείρων  της μητέρας του. Έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει απόλυτη συμφωνία ανάμεσα στον ύπνο της μαμάς και του εμβρύου και ότι η ποιότητα των μητρικών ονείρων ταυτίζεται με αυτή των εμβρύων.Άρα για την ψυχική ηρεμία του εμβρύου και του μετέπειτα μωρού είναι απαραίτητο η μητέρα να ονειρεύεται ευχάριστα πράγματα.


 Το νεογέννητο τον πρώτο μήνα της ζωής του εξακολουθεί να ονειρεύεται πολύ.Άλλωστε η συμβολή των ονείρωνστην ανάπτυξη και ωρίμανση του εγκεφάλου είναι καθοριστική για αυτό όσο ανολοκλήρωτη είναι η εγκεφαλική μάζα τόσο περισσότερο ονειρευόμαστε. Μετά τον πρώτο μήνα παρατηρείται μια απότομη μείωση των ονείρων του νεογέννητου. Αργότερα βέβαια ο χρόνος αυξάνεται ξανά και επανέρχεται στον κανονικό του ρυθμό.
Ένα νεογέννητο στα όνειρά του επεξεργάζεται τις πληροφορίες που δέχεται από το περιβάλλον του, τα χρώματα, τις εικόνες, και τους ήχους που το έχουν εντυπωσιάσει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε γενικές γραμμές αν το παιδί έχει περάσει την ημέρα του με ευχάριστα βιώματα θα έχει ήρεμα όνειρα. Αυτό που συχνά αναρωτιούνται οι γονείς είναι αν μπορούν να γνωρίζουν τι όνειρα βλέπουν τα παιδιά τους. Όπως υποστηρίζουν οι παιδοψυχολόγοι αυτό είναι δύσκολο διότι όταν τα παιδιά ξυπνήσουν διηγούνται πολύ γρήγορα τα όνειρά τους και τα συμπληρώνουν με την φαντασία τους.
Ωστόσο συνηθισμένα θέματα ονείρων στα μικρά παιδιά, εκτός απο τα βιώματα της ημέρας είναι θέματα αποχωρισμού από αγαπημένα τους πρόσωπα, ζώα που δαγκώνουν ενώ αργότερα ένα παιδί ονειρεύεται πρόσωπα που φοβάται. Βέβαια είναι τελείως διαφορετικό όταν βλέπει συχνά εφιάλτες, ξεφωνίζει κατά την διάρκεια του ύπνου, ζητάει βοήθεια κτλ. Πίσω από αυτό μπορεί να κρύβεται έλλειψη εμπιστοσύνης, στέρηση αγάπης ή κρυφή επιθετικότητα.΄Οταν τα παιδιά ξεκινήσουν σχολείο και συνεχίζουν να βλέπουν περίεργα όνειρα καλό θα είναι οι γονείς να συμβουλευτούν έναν ψυχολόγο.



Για όνερα γλυκά

Αυτό που πρέπει να κάνουν οι γονείς για να εξασφαλίσουν ευχάριστα όνειρα στο παιδάκι τους είναι να του προσφέρουν μια ήρεμη καθημερινότητα και ειδικά όσο πλησιάζουν οι ώρες του ύπνου. Πρέπει να αποφεύγονται οι τσακωμοί και οι εντάσεις μέσα στο σπίτι και η παρακολούθηση αστυνομικών φιλμ ή σκηνών βίας στην τηλεόραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου