Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Δύο μεζεδάκια για.... ΟΥΖΟ!

  • ΓΑΥΡΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ: ο υπέρτατος ουζομεζές...

Ο γαύρος ο μαρινάτος μας έχει συντροφέψει άπειρες φορές στις εξορμήσεις μας στα νησιά στα μεζεδοπωλεία καλοκαίρι και χειμώνα. Φρέσκος γαύρος, καλό ξυδάκι και ελαιόλαδο είναι η συνταγή της επιτυχίας..

Τα υλικά:
  • Μισό κιλό γαύρος φρεσκότατος
  • Περίπου 250 ml άσπρο καλό ξύδι
  • Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Μισή κούπα μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο
  • 1 πιπεριά καυτερή σε ροδέλες (πλένουμε τα χέρια μας καλά μετά και δεν ακουμπάμε τα μάτια μας ή οτιδήποτε άλλο ευαίσθητο διαθέτουμε)
  • 1 κοφτή  κουταλιά της σούπας αλάτι χοντρό
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τον γαύρο και τον αφήνουμε στην άκρη να σουρώσουν τα νερά, Αφαιρούμε το κεφάλι, τα εντόσθια και το κόκκαλο του Γαύρου, γίνεται πολύ εύκολα με το χέρι σας.
 Πλένουμε άλλη μία φορά το φιλετάκι πλέον του γαύρου και το βάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα νερά, βάζουμε χαρτί κουζίνας και από πάνω τους.
Όταν στεγνώσουν και φύγουν τα νερά τους βάζουμε σε ένα σκεύος (που μπορούμε να κλείσουμε αεροστεγώς), προσθέτουμε τα μυρωδικά, το αλάτι και το πιπέρι και όσο ξύδι χρειάζεται για να σκεπαστούν τα υλικά μας, από πάνω ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο.
Κλείνουμε το σκεύος και το βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον ( αρχίζω να τσιμπάω από τα 20 λεπτά), στις 2 ώρες περίπου το τσεκάρουμε και το ανακατεύουμε, τρώγεται άνετα και διατηρείται στο ψυγείο για μία βδομάδα περίπου, αλλά δεν προβλέπεται να μείνει τόσο, θα το φάτε πιο νωρίς.


  •  Καλαμαράκια τηγανητά:

Θα χρειαστείτε: 1 κιλό καλαμαράκια ολόκληρα ( κατά προτίμηση φρέσκα )

καλαμαριαΟδηγίες:

Καθαρίζετε τα καλαμαράκια από την εξωτερική τους μεμβράνη καθώς και το κεντρικό τους κόκκαλο, χωρίζοντας το κεφάλι από το σώμα.
Καθαρίζετε επίσης τα κεφάλι-πλοκαμάκια από το κεντρικό δόντι και κατόπιν τα πλένετε πολύ καλά.
Τα αφήνετε στο σουρωτήρι σας, να στραγγίξουν καλά από τα νερά τους και στη συνέχεια τα βάζετε σ' ένα μεγάλο μπολ.
Μέσα στο μπολ θα ρίξετε δύο κρασοπότηρα ούζο και θα αφήσετε τα καλαμαράκια για 3-4 ώρες, μέσα στο ψυγείο να μαριναριστούν.

Στην συνέχεια τα περνάτε από ένα ελαφρύ κουρκούτι που θα φτιάξετε με λίγο αλεύρι και την μισή ποσότητα από το  ούζο, που τα μαρινάρατε, καθώς και λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρη (περίπου μισό κουταλάκι).
Τηγανίζετε σε καυτό λάδι για 4-5 λεπτά (μην ξεχάσετε να τα βάλετε για λίγο σε χαρτί κουζίνας ώστε να απορροφήσει το λάδι)

Σερβίρετε με μια ωραία σαλάτα της αρεσκείας σας και φυσικά με ΟΥΖΟ!!!! 
 
Το Ούζο της Αμπέλου Τέχνης κάνει την διαφορά!!!! 
Μπορείς να ενημερωθείς εδώ:
 

 www.ampelou-techni.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου