Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Μικρές συμβουλές διακόσμησης μιας κατοικίας


 Η επιλογή κατάλληλων επίπλων για κάθε χώρο κα η σωστή τοποθέτησή τους είναι μια τέχνη αρκετά δύσκολη. Σήμερα υπάρχουν ειδικοί με τεχνική και επιστημονική κατάρτιση, με καλλιτεχνική διάθεση και ικανότητα, που υποδεικνύουν ανάλογα με κάθε χώρο τα έπιπλα που ταιριάζουν. Κάθε οικοδέσποινα όμως οφείλει με λίγη παρατηρητικότητα και λίγη καλαισθησία να γνωρίζει που θα τοποθετήσει κάθε έπιπλο και κατά ποιό τρόπο. Έτσι κι αλλιώς η επίπλωση ενός σπιτιού πρέπει να φέρει τη σφραγίδα της προσωπικότητας της οικοδέσποινας. Η διακόσμηση της κατοικίας αντικατοπτρίζει την ευημερία μιας οικογένειας και το βαθμό πολιτισμού στον οποίο βρίσκεται.

Παρακάτω σας δίνουμε μερικές συμβουλές για την επίπλωση του σπιτιού σας:

  •  Τα έπιπλα του σπιτιού μας πρέπει να είναι του ίδιου ρυθμού. Δεν είναι δυνατόν το σαλόνι να έχει επίσημη επίπλωση και το χωλ να είναι επιπλωμένο πρόχειρα.
  • Πριν τοποθετήσουμε ένα έπιπλο σε ένα χώρο πρέπει να εξετάσουμε πρώτα τις διαστάσεις του και τις διαστάσεις του χώρου για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως.
  • Τα βαριά και ογκώδη έπιπλα θα πρέπει να τα προτιμούμε μόνο εάν έχουμε τον απαιτούμενο χώρο. Κι επειδή συνήθως οι χώροι μας δεν είναι τεράστιοι καλύτερα τα έπιπλα να είναι μικρά, ελαφριά και κομψά έτσι ώστε να μετακινούνται και εύκολα.
  • Για την καλή εμφάνιση των επίπλων παίζει αποφασιστικό ρόλο τόσο ο φυσικός όσο και ο τεχνητός φωτισμός. Ο καλός διάχυτος φωτισμός και ο τοπικός φωτισμός βοηθούν πολύ στην καλή εμφάνιση και τη διακόσμηση των δωματίων κι γενικότερα της οικίας.Όλα τα φωτιστικά πρέπει να εναρμονίζονται προς τα έπιπλα να έχουν ωραία σχέδια και να δίνουν ευχάριστο και χαρούμενο φωτισμό. Μην ξεχνάτε: το κατάλληλο φωτιστικό πρέπει να βρίσκεται στον κατάλληλο χώρο, π.χ δεν μπορούμε να βάλουμε έναν πολυέλαιο στην κρεβατοκάμαρα.
  • Οι καθρέπτες προσδίδουν ευρυχωρία και συντελούν θετικά στην διακόσμηση.
  • Οι πίνακες κατά μια έκφραση αποτελούν " τον καθρέπτη της ψυχής " όχι μόνο για τον ζωγράφο αλλά και για αυτόν που τον διάλεξε για διακόσμηση στην κατοικία του. Οι πίνακες για να ξεκουράζουν τα μάτια πρέπει να τοποθετούνται σε τέτοιο ύψος ώστε το κέντρο τους να βρίσκεται στο ύψος των ματιών ενός όρθιου ατόμου.
  • Οι καναπέδες στο σαλόνι και τα κρεβάτια στην κρεβατοκάμαρα, δίνουν το βασικό τόνο λόγω του όγκου τους. Αλλάξτε λοιπόν ριζικά το στυλ επιλέγοντας μεγάλα ριχτάρια που θα καλύψουν τελείως αυτά τα έπιπλα. Βρείτε διπλής όψης (μια μονοχρωματική και μια με σχέδια), οπότε με ένα γύρισμα θα αλλάζετε και πάλι το στυλ. Αποφύγετε τις έντονες πολυχρωμίες, τα λαμπερά σατινέ και τα τύπου patchwork. Επίσης αποφύγετε τα πολλά και υπερβολικά σε μέγεθος και χρώμα μαξιλάρια, πουφ κλπ.
  • Αν πιάνουν τα χέρια σας φρεσκάρετε το χρώμα, τουλάχιστον στο σαλόνι και στους διαδρόμους. Αν δεν θέλετε μεγάλη αναστάτωση, επιλέξτε ένα τοίχο και αλλάξτε το χρώμα του, ώστε να κάνει αντίθεση με τους υπόλοιπους. Αν διαλέξετε ένα σκούρο χρώμα, φροντίστε να φωτίζεται ο συγκεκριμένος τοίχος, ώστε να μην «μικρύνει» το χώρο σας. 
  • Μην σκεπάζετε τα έπιπλά σας με τεράστια τραπεζομάντιλα, σεμέν και πολλά μικροαντικείμενα. Περιποιηθείτε τα, στείλτε τα για λουστράρισμα αν χρειάζονται (αλλάζοντας και το χρώμα τους ώστε να ταιριάξει περισσότερο με το χώρο) και αφήστε τα να λάμψουν με διακριτική διακόσμηση.
  • Ένας χώρος αλλάζει επίσης όψη αν οι τοίχοι του καλυφθούν με ταπετσαρία που είναι και της μόδας.
  • Ξεφορτωθείτε μικροαντικείμενα, δώρα, φωτογραφίες, αναμνηστικά, μαξιλαράκια, τασάκια, βοηθητικά τραπεζάκια, που δεν χρησιμοποιούνται και ότι άλλο «στολίζει» το χώρο σας, άνευ λόγου.




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου