Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Η αισθητική της διακόσμησης!

      Η αισθητική της διακόσμησης εξαρτάται από το συνδυασμό των χρωμάτων του δωματίου, από την καλή αναλογία, τη συμμετρία, το ρυθμό, την έμφαση και την αρμονία.
Ο συνδυασμός των χρωμάτων αποτελεί μια από τις ωραιότερες απολαύσεις του ανθρώπου, αν και δεν γίνεται τόσο αντιληπτή. Στους δρόμους, στις βιτρίνες, στην κατοικία, στην ενδυμασία και προ παντός στη φύση από τη γη μέχρι τον ουρανό ο άνθρωπος απολαμβάνει παντού το συνδυασμό των χρωμάτων.
Για την διακόσμηση της κατοικίας τα πιο κατάλληλα χρώματα είναι το κίτρινο, το ερυθρό, το πορτοκαλί, το κυανό, το πράσινο και το τριανταφυλλί σε ανοιχτές και απαλές αποχρώσεις.
Όταν διαλέγουμε ένα χρώμα είτε για έπιπλα είτε για ενδύματα είτε για το δωμάτιο πρέπει να το εξετάζουμε τόσο στο φως της ημέρας όσο και στο τεχνητό φως της νύχτας, γιατί πολλές φορές ένα χρώμα αλλάζει απόχρωση.
Ένα δωμάτιο αναλόγως χρώματος με το οποίο είναι βαμμένο, φαίνεται φωτεινό ή λιγότερο φωτεινό ή και σκοτεινό, δροσερό ή θερμό, μεγαλύτερο ή μικρότερο απ' ότι πράγματι είναι. Συνεπώς η θέση ως προς τον ήλιο και το φως της ημέρας αλλά και το μέγεθος ενός δωματίου θα μας οδηγήσουν στον καθορισμό του χρωματισμού των τοίχων.
Ένα βορεινό δωμάτιο χωρίς ήλιο χρειάζεται ερυθρό χρώμα μέχρι του κίτρινου για να φαίνεται θερμό και φωτεινό. Ένα μεσημβρινό δωμάτιο με πολύ ήλιο και φως χρειάζεται ένα χρώμα από κυανό μέχρι πράσινο για να φαίνεται λιγότερο θερμό και φωτεινό. Ένα μικρό δωμάτιο θέλει ανοιχτό χρώμα, για να δείξει μεγαλύτερο, εάν είναι και βορεινό χρειάζεται πορτοκαλί ή τριανταφυλλί χρώμα.
Τα χωλ και γενικώς οι περιορισμένοι χώροι με λίγο φως χρειάζονται χρώματα φωτεινά, όπως κιτρινωπά, βερυκοκί, πράσινο σε ανοιχτές αποχρώσεις.

Καλή αναλογία υπάρχει όταν τα αντικείμενα είναι ανάλογα σε διαστάσεις και όγκο με το χώρο, στον οποίο τοποθετούνται. Για π.χ. σε μικρό δωμάτιο δεν τοποθετούνται έπιπλα αγγλικού ρυθμού.

Συμμετρία υπάρχει όταν η τοποθέτηση των επίπλων γίνεται κατά τέτοιον τρόπο ώστε το βάρος και ο όγκος τους να εξουδετερώνεται. Δεν υπάρχει συμμετρία όταν τα βαριά και μεγάλα σε όγκο έπιπλα τοποθετούνται στην μια πλευρά του δωματίου και τα ελαφριά στην άλλη.

Ρυθμός υπάρχει όταν επαναλαμβάνονται ορισμένα στοιχεία, γραμμές, χρώματα κτλ σε μια ή περισσότερες επιφάνειες κατά κανονικά διαστήματα, έτσι ώστε να δημιουργείται μια συνέχεια των στοιχείων και να δίνει αρμονία. Ρυθμό μπορούν να έχουν οι κουρτίνες με τα χαλιά, με το χρωματισμό των τοίχων και των επίπλων και να εκφράζουν χάρη και καλαισθησία.

Έμφαση υπάρχει όταν επιθυμούμε να τονίσουμε ένα ή και δύο σημεία του δωματίου περισσότερο από τα άλλα π.χ ένα κρυστάλλινο ανθοδοχείο, ένα σπάνιο καθρέπτη ή έναν εξαίρετο πίνακα με το τοπικό φωτισμό.

Αρμονία κατορθώνεται όταν εφαρμοσθούν όλες οι αναφερόμενες πιο πάνω αρχές και αισθητικές διακοσμήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου