Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας κατά το μαγείρεμα

  • Μαγείρεμα στο φούρνο


Προθερμάνετε το φούρνο μόνο όταν αναφέρεται στη συνταγή ή στον πίνακα των οδηγιών χρήσης. Χρησιμοποιείτε αντικολλητικές, σκούρες ή εμαγιέ φόρμες ψησίματος. Αυτές απορροφούν τη θερμότητα καλύτερα.
Για περισσότερα του ενός γλυκά ψήστε καλύτερα το ένα μετά το άλλο. Ο φούρνος είναι ακόμα ζεστός. Έτσι μικραίνει ο χρόνος ψησίματος για το δεύτερο γλυκό. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε δύο μακρόστενες φόρμες τη μια δίπλα στην άλλη. Σε ψήσιμο μεγάλης διάρκειας μπορείτε να απενεργοποιήσετε το φούρνο 10 λεπτά πριν τη λήξη του χρόνου ψησίματος και έτσι να εκμεταλευτείετε την υπόλοιπη θερμότητα για την ολοκλήρωση του ψησίματος.

  • Μαγείρεμα στην κατσαρόλα

Σας συνιστούμε κατσαρόλες και τηγάνια με χοντρούς επίπεδους πάτους. Οι ανεπίπεδοι πάτοι μεγαλώνουν τους χρόνους μαγειρέματος. Επιλέξτε πάντοτε ανάλογα με το φαγητό σας το μέγεθος της κατσαρόλας που θα χρησιμοποιήσετε. Μια μεγάλη,με μικρή ποσότητα φαγητού, κατσαρόλα χρειάζεται πολύ ενέργεια.
Κλείνετε την κατσαρόλα πάντοτε με το κατάλληλο καπάκι.
Εάν ο πάτος της κατσαρόλας και η εστία μαγειρέματος έχουν το ίδιο μέγεθος τότε εξασφαλίζεται η καλύτερη μεταφορά θερμότητας. Προσέξτε κατά την αγορά των κατσαρολών διότι ο κατασκευαστής συχνά δίνει την επάνω διάμετερο της κατσαρόλας. Αυτή η διάμετρος είναι κατά κανόνα μεγαλύτερη από τη διάμετρο του πάτου της κατσαρόλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου