Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Τί να φυτέψω τον Σεπτέμβρη?


Το Φθινόπωρο αποτελεί την ιδανική εποχή για προετοιμασία του κήπου ή της βεράντας μας.
Για να τα καλλιεργήσετε στο μπαλκόνι θα χρειαστείτε μερικές γλάστρες και ζαρντινιέρες (κατά προτίμηση πλαστικές γιατί είναι ελαφριές), χώμα για να γεμίσετε τις γλάστρες, πιατάκια κάτω από τις γλάστρες για να συλλέγουν το νερό που περισσεύει και λίγο χαλίκι για να το βάλετε στο κάτω μέρος ώστε να διευκολύνεται η απορροή του νερού.
Αρωματικά φυτά

Τα αρωματικά φυτά μας χαρίζουν το άρωμα και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα που έχουν είναι ότι μπορούν εύκολα να καλλιεργηθούν σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας και δε χρειάζονται μεγάλη φροντίδα. Μπορούν να καλλιεργηθούν ακόμη και σε μπαλκόνια που δεν τα βλέπει πολύ ο ήλιος. Τέτοια είναι ο άνηθος, βασιλικός, δυόσμος, μέντα, λεβάντα, δεντρολίβνο κι πολλά άλλα.

Βολβοί και σπόροι
Το Φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για να φυτέψουμε βολβούς, οι οποίοι θα ανθίσουν την Άνοιξη, έχοντας «πιάσει» καλά είτε στο χώμα του κήπου είτε της βεράντας μας, και έχοντας ποτιστεί και δροσιστεί κατάλληλα. Οι βολβοί αυτοί θα μας «δώσουν» υπέροχα λουλούδια όταν έρθει η ώρα τους να ανθίσουν, όπως ζουμπούλια, νάρκισσους, υάκινθους, φρέζες, ανεμώνες και τουλίπες.
Αν πάλι βιαζόμαστε να δούμε τις γλάστρες μας ανθισμένες, κάποια από τα λουλούδια που ευδοκιμούν αυτήν την εποχή, περισσότερο μάλιστα από κάθε άλλη, είναι τα χρυσάνθεμα, οι πανσέδες και τα κυκλάμινα.


Λαχανικά

Το Φθινόπωρο προσφέρεται ιδανικά για να φτιάξετε τον ιδιωτικό σας λαχανόκηπο, είτε στον κήπο είτε σε γλάστρες τις βεράντες σας, στις οποίες έχετε βέβαια τοποθετήσει το κατάλληλο χώμα για το οποίο θα συμβουλευτείτε το φυτώριο της περιοχής σας. Μπορείτε να φυτέψετε ραπανάκια, σπανάκια, μαϊντανό, λάχανα, μπρόκολα και άλλα... Εάν θέλετε ταυτόχρονα και παραγωγή και ομορφιά στο μπαλκόνι σας μπορείτε να φυτέψετε πιπερίτσες οι οποίες καθώς μεγαλώνουν είναι πολύχρωμες...


Με λίγη οργάνωση λοιπόν και ελάχιστο κόπο, μπορείτε να έχετε φρέσκα αρωματικά φυτά στο πιάτο σας!

1 σχόλιο: