Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Γάλα: Μια αναντικατάστατη τροφή!



Η φύση επέλεξε να διαθρέψει την τελειότερη ομάδα των όντων αυτών του πλανήτη, τα θηλαστικά, με γάλα. Έτσι το εμπλούτισε με όλα τα βιολογικά συστατικά για να υποστηρίξει την ύπαρξή του και το έκανε αναντικατάστατο.

 Όταν ο οργανισμός μας αναπτύσσεται με απίθανους ρυθμούς τις πρώτες μέρες της ζωής μας και όταν δίνει τις πρώτες μάχες του για να επιβιώσει αντλεί όλα αυτά τα αποθέματα ενέργειας και βιολογικής δύναμης από το γάλα. Αξιολογώντας τα προτερήματα του γάλακτος, η Φαρμακολογία, το έχει εντάξει στο οπλοστάσιό της και το χρησιμοποιεί πολύ στη θεραπευτική. Η ταυτόχρονη λήψη ενός φαρμάκου με γάλα μεγιστοποιεί τη θεραπευτική δράση του πρώτου. Ρυθμίζει καλύτερα την απορρόφηση αρκετών φαρμάκων από τον οργανισμό και μειώνει στο ελάχιστο τους ερεθισμούς στο στομάχι.

Σήμερα το γάλα και τα προϊόντα του αποτελούν την δεύτερη ποσοτικά πηγή πρωτείνης του Έλληνα, την τρίτη πηγή λίπους και την τέταρτη πηγή θερμίδων. Το αποβουτυρωμένο γάλα και τα προϊόντα του παρουσιάζουν συνεχώς αυξανόμενη κατανάλωση όπως ακριβώς συμβαίνει και σε όλες τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Η κατανάλωση του άπαχου γάλατος είναι αλματώδης, επειδή διατηρεί σχεδόν όλα τα θρεπτικά συστατικά του και αποτελεί την ιδανική μορφή γάλακτος για τους ενήλικες και για τα άτομα στα χρόνια της λευκής ηλικίας.




Τα 10 θέλγητρα του γάλακτος

1. Είναι πλούσιο σε πρωτεϊνες υψηλής βιολογικής αξίας. Αυτές αποτελούν τα δομικά υλιά του οργανισμού.
2. Αποτελεί την κύρια πηγή ασβεστίου στον οργανισμό. Το ασβέστιο οικοδομεί τον σκελετό, τα οστά και ρυμίζει τις λειτουργίες πολλών κυττάρων. Οι ανάγκες μας σε γάλα είναι ισόβιες.
3. Τα άτομα που χρειάζονται περισσότερο γάλα είναι οι αναπτυσσόμενοι οργανισμοί, οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη, οι μητέρες που θηλάζουν.  Τα άτομα της τρίτης και τέταρτης ηλικίας έχουν ανάγκη από περισσότερο γάλα. Αυτό προλαμβάνει την οστεοπόρωση και καταπολεμά την υπέρταση.
4. Η μικρότερη ποσότητα γάλακτος που έχει ανάγκη ένας ενήλικος είναι 3 ποτήρια την ημέρα. Στα χρόνια της λευκής ηλικίας η ποσότητα αυτή πρέπει να αυξάνεται και όχι να ελαττώνεται.
5. Το καλύτερο γάλα για τους ενήλικες είναι το αποβουτυρωμένο επειδή διατηρεί όλα τα αναγκαία του συστατικά ενώ του έχουν αφαιρεθεί τα λιπαρά. Μόνο τα παιδιά εχουν ανάγκη από πλήρες γάλα.
6. Το πλήρες γάλα παχαίνει περισσότερο επειδή έχει αρκετές θερμίδες, όπως επίσης και πολλή χοληστερίνη και αρκετό άλάτι.
7. Το γάλα είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β1,Β2,Β6,Β12,Α και D. Το αποβουτυρωμένο γάλα δεν περιέχει Α και Dεπειδή οι βιταμίνες αυτές είναι διαλυμένες στα λιπαρά και αφαιρούνται μαζί με αυτά. Η έλλειψή τους ωστόσο δνε αποτελεί πρόβλημα στη διατροφή του ενήλικα, επειδή τις προμηθεύεται από άλλες πηγές όπως το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά.
8.Όλοι οι τύποι του αποβουτυρωμένου γάλακτος έχουν την ίδια ποσότητα ασβεστίου με το πλήρες.
9. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα βελτιώνουν την απορρόφηση ασβεστίου και άλλων μετάλλων και ιχνοστοιχείων απο τις τροφές κατά την διάρκεια της πέψης.
10. Το γάλα βελτιώνει την απορρόφηση και την ανοχή πολλών φαρμάκων.

Λίγες τροφές έχουν τόσα πολλά θρεπτικά συστατικά όσο το γάλα. Γι αυτό είναι απαραίτητο στο καθημερινό μας τραπέζι.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου