Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Γλυκιά συνταγή για το πρωϊνό μας: Ντόνατς!!!!

Ντόνατς

Υλικά

450γρ. σκληρό αλεύρι
5ml (1 κ.γ.) αλάτι
50γρ. βούτυρο
50γρ. ψιλή ζάχαρη
7γρ. φακελάκι (11/2 κ.γ.) ξηρή μαγιά
1 αυγό
140ml χλιαρό γάλα
λάδι για τηγάνισμα
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
45ml (3 κ.σ.) μαρμελάδα από βατόμουρα ή άλλη μαρμελάδα προτίμησής μας

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά & χρόνος που χρειάζεται για να φουσκώσει η ζύμη
Χρόνος μαγειρέματος: 15-20 λεπτά

  1. Ρίξτε το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο μέσα σε ένα μπολ. Ανακατέψτε μέχρι να δέσει το βούτυρο με το αλεύρι. Ρίξτε την ζάχαρη και τη μαγιά.
  2. Προσθέστε το αυγό, το χλιαρό γάλα και περίπου 90ml χλιαρό νερό και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί ένα μαλακό ζυμάρι.
  3. Ζυμώστε για 5-6 λεπτά, έως ότου το ζυμάρι γίνει απαλό και ελαστικό. Καλύψτε το μπολ με μια ελαφρώς λαδωμένη μεμβράνη και αφήστε το να φουσκώσει σε κάποιο ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  4. Ζυμώστε για λίγο προκειμένου να επαναφέρετε το σχήμα του. Αδειάστε το ζυμάρι σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και χωρίστε το στη μέση για να φτιάξετε 8 ντόνατς με τρύπα και 8 ντόνατς με μαρμελάδα.
  5. Σκεπάστε τη μισή ζύμη. Απλώστε την υπόλοιπη με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίσετε ένα ζυμάρι πάχους 1,25εκ. για να κόψετε 8 στρογγυλά κομμάτια. Αφαιρέστε το κέντρο με έναν κόφτη 4εκ. προκειμένου να σχηματίσετε τα ντόνατς με τρύπα.
  6. Τοποθετήστε τα σε ταψί αλειμένο με λάδι και καλύψτε τα με μια λιπαρή μεμβράνη. Χωρίστε την υπόλοιπη ζύμη σε 8 κομμάτια και πλάστε 8 στρογγυλές μπάλες. Τοποθετήστε τα κομμάτια στο δεύτερο ταψί και σκεπάστε το, όπως και το προηγούμενο.
  7. Αφήστε τα ντόνατς σε ένα ζεστό μέρος για 30 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Ζεστάνετε λάδι για τηγάνισμα και αφήστε το να ζεματιστεί.
  8. Τηγανίστε τα ντόνατς, 3-4 τη φορά, για περίπου 4-5 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν. Βγάλτε τα από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα και ακουμπήστε τα πάνω σε ένα απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν.
  9.  Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και αφήστε τα στην άκρη για να κρυώσουν. Για τα ντόνατς μαρμελάδας, ζεστάνετε τη μαρμελάδα μαζί με 5ml (1 κ.γ.) νερό σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ανακατεύοντας μέχρι να δέσουν τα υλικά. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει και εν συνεχεία ρίξτε το μέσα σε ένα κορνέ με μικρό κανονικά στόμιο.
  10. Πάρτε ένα αιχμηρό αντικείμενο και κάντε μια μικρή τρύπα στο πλάι κάθε ντόνατ για να εισάγετε τη μαρμελάδα. Τοποθετήστε το κορνέ στην τρύπα και γεμίστε κάθε ντόνατ με μικρή ποσότητα μαρμελάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου