Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Καλλυντικά από τη φύση

Η πλούσια σε βιταμίνες διατροφή είναι το παν για την υγεία. Αν ωστόσο τα φρούτα και τα λαχανικά σπανίζουν στο ψυγείο σας, θα πρέπει να ξέρετε ότι χωρίς αυτά δύσκολα θα αποκτήσετε καθαρό και απαλό δέρμα και γερά μαλλιά. Βέβαια οι βιταμίνες δεν είναι το μόνο καλό που μπορούν να προσφέρουν τα φρούτα και τα λαχανικά για την εμφάνισή μας. Είναι καιρός να θυμηθούμε τις παλιές συνταγές ομορφιάς των γιαγιάδων μας.




Πρώτη στη λίστα των βιταμινών ομορφιάς είναι η βιταμίνη Α, η οποία ρυθμίζει τις διαδικασίες ανανέωσης και της διαίρεσης των κυττάρων του δέρματος. Σε μεγάλες ποσότητες βρίσκεται στο καρότο, στα κίτρινα λαχανικά και φρούτα (πιπεριά, καλαμπόκι, βερίκοκο, ροδάκινο) στα αυγά και το γάλα. Περίπου με τον ίδιο τρόπο επιδρά στο δέρμα η Β-καροτίνη που υπάρχει στα κόκκινα, στα σκούρα πράσινα και στα κίτρινα φρούτα και λαχανικά. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την παραγωγή του κολλαγόνου, της πρωτεϊνικής ουσίας που δίνει στο δέρμα ελαστικότητα και χρώμα υγείας. Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες E και C και η β-καροτίνη εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες αποτρέποντας τη μετάλλαξη των κυττάρων. Η βιταμίνη Ε βρίσκεται στη σόγια, στα καρύδια, στα πράσινα λαχανικά, στα δημητριακά και στα αυγά.
Εκτός από τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Α,Ε,C, β-καροτίνη και βιοτίνη, προτιμήστε στη διατροφή σας:
- Πλιγούρι από βρόμη, γιατί είναι πλούσιο σε ψευδάργυρο που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της ακμής.
- Σπαράγγια και καρπούζι, γιατί καθαρίζουν τα νεφρά, το συκώτι και το δέρμα.
- Φράουλα, γιατί φρεσκάρει και αναζωογονεί το χρώμα του προσώπου.

ΜΑΣΚΕΣ με φυσικά υλικά

Για να παρασκευάσετε οποιαδήποτε από τις μάσκες που σας προτείνουμε, δεν θα χρειαστείτε παραπάνω από 10-15 λεπτά. Να διαλέγετε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και διατροφικά προϊόντα κατά προτίμηση βιολογικά. Οι μάσκες αυτές δεν πρέπει να φυλάγονται στο ψυγείο πάνω απο δύο μέρες, γι'αυτό είναι καλύτερα να ετοιμάζετε μικρές ποσότητες και να τις χρησιμοποιείτε αμέσως.
Για τις λοσιόν θα χρειαστείτε οινόπνευμα.

Μηλόξιδο: Καθαρίζει βαθιά τους πόρους του δέρματος. Προσθέστε μισό λίτρο μηλόξιδο στην μπανιέρα με χλιαρό νερό και απολαύσετε ένα 15λεπτο μπάνιο.

Βερίκοκο: Πλούσιο σε βιταμίνη Α, ξαναδίνει τη λάμψη στο κουρασμένο και ταλαιπωρημένο δέρμα. Ανακατέψτε τη σάρκα του βερίκοκου με λίγο ελαιόλαδο και κρέμα γάλακτος. Απλώστε τη μάσκα στο δέρμα, κάνοντας ελαφρό μασάζ. Ξεπλένετε σε 20 λεπτά.

Φύκια: Περιέχουν μεγάλες ποσότητες ιωδίου. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για μάσκα προσώπου και σώματος ή να τα προσθέσετε στο νερό για ένα τονωτικό μπάνιο.

Πορτοκάλι: Δυναμώνει τα μαλλιά, τους δίνει λάμψη και ζωντάνια. Για τη μάσκα, ανακατέψτε 250ml βραστό νερό, 30ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, δύο σταγόνες έλαιο δεντρολίβανου και δύο σταγόνες έλαιο ανθών πορτοκαλιάς. Αφήνετε για 10-15 λεπτά στα μαλλιά και ξεπλένετε.

Βρόμη: Η κατάλληλλη βάση για θρεπτικές μάσκες προσώπου. Ανακατέψτε τέσσερις κουταλιές της σούπας βρόμη με λίγο γάλα και μισό κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού και χτυπήστε το μείγμα μέχρι να αποκτήσει μορφή κρέμας. Αφήστε τη μάσκα στο δέρμα για 25 λεπτά.

Μπανάνα: Το καλύτερο φάρμακο κατά του στρες. Χτυπήστε μαζί μια μικρή μπανάνα, δύο κουταλιές της σούπας μυζήθρα, μια κουταλιά κρέμα γάλακτος και έναν κρόκο αυγού. Αφήνετε τη μάσκα στο πρόσωπο για 30 λεπτά και ξεπλένετε με χλιαρό νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου