Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Samosas με λαχανικά

Υλικά

 Σαμόσας (Samosas) με λαχανικά
225γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κ.γ. αλάτι
60ml (4 κ.σ.) φυτικό λάδι
Για την γέμιση:
400γρ. πατάτες, με τη φλούδα
1 κρεμμύδι, καθαρισμένο και κομμένο στα τέσσερα
30ml (2 κ.σ.) φυτικό λάδι
1 καρότο, καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια
Φρέσκια ρίζα τζίντζερ καθαρισμένη και κομμένη σε φέτες 2,5εκ.
1 πράσινο τσίλι, χωρίς τους σπόρους
5ml (1 κ.γ.) τριμμένο κόλιανδρο
5ml (1 κ.γ.) garam masala
50γρ. κατεψυγμένο αρακά
Μια χούφτα φρέσκα φύλλα κόλιανδρου
30ml (2 κ.σ.) χυμό λεμονιού
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Φυτικό λάδι για τηγάνισμα
Φέτες λεμονιού και φύλλα κόλιανδρου, για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Βάλτε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ και χτυπήστε με το μίξερ. Προσθέστε σιγά-σιγά περίπου 90ml (6 κ.σ.) νερό και ανακατέψτε τα μέχρι να γίνει μια σκληρή ζύμη. Ανακατέψτε για 2-3 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία. Κάντε τη ζύμη μια μπάλα, σκεπάστε την και αφήστε την να ξεκουραστεί, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάστε τη γέμιση.
  2. Βράστε τις πατάτες σε ελαφρώς αλατισμένο νερό για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Στραγγίξτε τις, αφήστε τις να κρυώσουν λίγο, ξεφλουδίστε και κόψτε τις σε κυβάκια 5χλ.
  3. Χρησιμοποιώντας τον μύλο αλέσεως μπαχαρικών ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, σε 2 δόσεις, εάν χρειαστεί. Ζεστάνετε το λάδι σε ένα τηγάνι, προσθέστε το κρεμμύδι και τσιγαρίστε για 2-3 λεπτά. Προσθέστε το καρότο και τσιγαρίστε για ακόμα 2 λεπτά.
  4. Ψιλοκόψτε το τζίντζερ και το τσίλι, προσθέστε τα στο τηγάνι και τσιγαρίστε τα για ακόμα 2 λεπτά. Ψιλοκόψτε τον κόλιανδρο και ανακατέψτε τον στο μείγμα λαχανικών με τον χυμό λεμονιού. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι, κατεβάστε το από την φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.
  5. Χωρίστε τη ζύμη σε 8 μπαλάκια. Κρατήστε την σκεπασμένη μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίξτε το ένα κομμάτι σε έναν κύκλο 18εκ. Κόψτε το στα δύο. Βάλτε μια γεμάτη κουταλιά γέμιση σε κάθε ημικύκλιο, μουσκέψτε τις άκρες με νερό και διπλώστε τη ζύμη σχηματίζοντας έναν κώνο. Πατήστε τις άκρες με ένα πιρούνι για να κλείσουν καλά. Επαναλάβετε με την υπόλοιπη ζύμη και γέμιση.
  6. Ζεστάνετε το λάδι σε ένα φαρδύ και βαθύ τηγάνι στους 180°C ή μέχρι να είναι έτοιμο για τηγάνισμα. Τηγανίστε 2-3 σαμόσας κάθε φορά για 3 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Στραγγίξτε τα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και κρατήστε τα ζεστά μέχρι να τηγανίσετε τα υπόλοιπα. Για το σερβίρισμα, γαρνίρετε με φέτες από λεμόνι και φύλλα κόλιανδρου. 
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου