Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Οι λιχουδιές της Τσικνοπέμπτης

Η Τσικνοπέμπτη επιβάλλει εθιμικά την κατανάλωση κρέατος και το τσίκνιμα, δηλαδή την κάπνα και την μυρωδιά του ψητού ή τηγανητού κρέατος λίγο πριν εισέλθουμε στην μεγάλη νηστεία για το Πάσχα.

 ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ BBQ

 
Υλικά (για 8 μεγάλα σουβλάκια

800-1.000 γρ. φιλέτα από στήθος κοτόπουλου, κομμένα σε κύβους περίπου 2,5 εκ.
φύλλα δάφνης, φρέσκα ή ξερά, κομμένα στη μέση
αλάτι, πιπέρι 
Για τη σάλτσα BBQ
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε πολύ ψιλά καρέ
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη (σε σούπερ μάρκετ, στο ράφι με τα μπαχαρικά)
2 κουτ. σούπας γούστερ σος (στα σούπερ μάρκετ, συνήθως στα ράφια με τα αρτύματα όπως η σόγια σος ή κοντά στις μουστάρδες και στις κέτσαπ)
3 κουτ. σούπας κέτσαπ ή 2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
1 κουτ. σούπας μηλόξιδο ή ξίδι από λευκό κρασί
1/2 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη καστανή Σάλτσα: Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ώσπου να μαραθεί ελαφρώς, και προσθέτουμε το σκόρδο και όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας. Αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 3-4 λεπτά ακόμη. Απομακρύνουμε το τηγάνι από τη φωτιά, αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει λίγο και την πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και προσθέτουμε τα 2/3 της σάλτσας. Αφήνουμε το κοτόπουλο να μαριναριστεί και να απορροφήσει τα αρώματά της, για τουλάχιστον 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου στην πιο υψηλή θερμοκρασία. Περνάμε τα κομμάτια κοτόπουλου σε μεταλλικά ή ξύλινα σουβλάκια και ενδιάμεσα βάζουμε τα κομμάτια από τα φύλλα δάφνης. Ακουμπάμε τα σουβλάκια στη σχάρα και τα βάζουμε κάτω από τις αντιστάσεις του γκριλ, στην υψηλότερη θέση του φούρνου, βάζοντας όμως σε χαμηλότερη θέση ένα ταψί με λίγο νερό για να μη λερώσουμε τον φούρνο και «καπνίσει». Τα ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά γυρίζοντάς τα από όλες τις πλευρές για να ψηθούν ομοιόμορφα. Μόλις πάρουν χρώμα, ελέγχουμε αν έγιναν, και, αν είναι ψημένα στο εσωτερικό τους, τα αλατοπιπερώνουμε αν χρειάζεται (η σάλτσα λόγω των υλικών είναι λογικά αρκετά αλμυροπικάντικη) και τα σερβίρουμε με την υπόλοιπη σάλτσα. Διαφορετικά τα ψήνουμε για λίγο ακόμη γυρνώντάς τα τακτικά για να μη μας καούν.
Τα συνοδεύουμε με λαδωμένες πίτες για σουβλάκι ή αραβικές πίτες που ζεσταίνουμε για λίγο στο καυτό γκριλ και εν συνεχεία πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι, θυμάρι και πάπρικα. Εναλλακτικά, φρυγανίζουμε ψωμί και το αλείφουμε με λαδορίγανη.

Συμβουλή Αν πήξει η σάλτσα μπορούμε να την αραιώσουμε με λίγο χυμό πορτοκαλιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου